• 18 мај 2024
  • Вести денес: 0
Плусинфо09:19 20 февруари 2018 ● Прочитано 7920

Туната во конзерва е за многумина здрав и хранлив ручек набрзина, но малкумина знаат дека туната поради големата содржина на жива може да му наштети на здравјето.

Заради индустриското загадување, живата сѐ повеќе се таложи во организмот на рибите што живеат подолго. Оваа токсична супстанција е опасна за здравјето на нервниот систем, мозокот, срцето, бубрезите и белите дробови.

Меѓутоа, постојат два главни вида на туна кои содржат различна количина жива – пругаста туна skipjack (лат. katwuwonus pelamis) и бела туна Yellowfin (Thunnus albacares). 

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.



ОСТАНАТО ВО РУБРИКАТА

Погледнете колкава штета им прави модерната технологија на претшколските деца

Стручњаците уште посериозно ги предупредуваат родителите дека мораат да им го ограничат времето што го поминуваат со таквите апарати

Блендирањето на храната не е толку здраво

Истражувањата потврдиле дека многу процеси во дигестивниот тракт се активираат само кога џвакаме.

Путерот го намалува ризикот од срцеви заболувања

Обемните проучувања покажале дека не постои директна врска помеѓу консумирањето на сите заситени масти и срцевите заболувања.

Коктел за добро утро

Со оваа мешавина ќе добиете вистинска инјекција за будење на организмот и помош во борбата против стресот.

Не го чувајте чоколадото во фрижидер

Идеална температура за чоколадото се смета онаа меѓу 15 и 20 степени Целзиусови.

НАЈЧИТАНИ