• 18 мај 2024
  • Вести денес: 0
Плусинфо12:04 20 февруари 2018 ● Прочитано 3660

Истражувањето кое е направено на Универзитетот Ворвик покажало дека кај децата со аутизам постои поголем степен на оштетени протеини, во споредба со децата кои го немаат тоа нарушување.

Истражувачите наведуваат дека новите тестови би можеле да доведат до порано откривање на оваа состојба, за која понекогаш е тешко да се постави дијагноза.

Стручњаците напоменуваат дека треба да се биде претпазлив и дека претсои многу работа додека тестот не биде сосема развиен.
Аутизмот влијае на однесувањето и социјалната интеракција, но тешко се воочува кај бебињата па дијагнозата се поставува обично околу втората година кај детето, а често и подоцна.

Во моментот не постојат биолошки тестови кои можат да ја откријат оваа состојба, а дијагнозата се поставува врз основа на лекарската проценка на однесувањето.

Во новата студија, чии резултати се објавени во магазинот „Молекуларен аутизам“, истражувачите трагале по хемиските разлики во крвта и урината на 38 аутистични деца и 31 дете кои го немаат тоа нарушување, на возраст од пет до 12 години.

Децата со аутизам имале повисоко ниво на оштетени протеини, особено во крвната плазма, а тоа е доведено во врска со полошото здравје.

Докторката Наила Рабани од Универзитетот Ворвик, која го водела истражувањето, рекла дека овие тестови со воочување на маркерите би можеле да им овозможат на лекарите порано да ја постават дијагнозата на аутизмот. Таа додала дека следниот чекот е реплицирање на заклучокот од студијата во другите групи. 

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.



ОСТАНАТО ВО РУБРИКАТА

Погледнете колкава штета им прави модерната технологија на претшколските деца

Стручњаците уште посериозно ги предупредуваат родителите дека мораат да им го ограничат времето што го поминуваат со таквите апарати

Блендирањето на храната не е толку здраво

Истражувањата потврдиле дека многу процеси во дигестивниот тракт се активираат само кога џвакаме.

Путерот го намалува ризикот од срцеви заболувања

Обемните проучувања покажале дека не постои директна врска помеѓу консумирањето на сите заситени масти и срцевите заболувања.

Коктел за добро утро

Со оваа мешавина ќе добиете вистинска инјекција за будење на организмот и помош во борбата против стресот.

Не го чувајте чоколадото во фрижидер

Идеална температура за чоколадото се смета онаа меѓу 15 и 20 степени Целзиусови.

НАЈЧИТАНИ