На 93 години замина за Кенија да волонтира
Специјалниот пратеник на САД за Северна Кореја се повлекува од функцијата
Заеднички контроли на граничните премини Табановце и Пелинце
Принцот Хари ќе покани две поранешни девојки на свадбата
Запалено грчкото знаме пред Собрание
Не можеле да му ја најдат вената, па ја одложиле смртната казна
Владиката Петар го повика Господ на помош за името
Одрон го запре сообраќајот на патот Крива Паланка-Деве Баир
Кај лицата што боледуваат од аутизам, покрај сите тешкотии што го следат, постои и голема веројатност за појава и на други здравствени проблеми.
Покрај ова развојно пореметување најчесто доаѓа и до појава на разни коморбидитети, односно, болести кои настануваат како симптом на некоја друга болест, во овој случај на аутизмот.
До појавата на различни здравствени проблеми доаѓа главно кај нешто потешките случаи на аутизам или заради слабо реагирање на терапијата. Кај овие лица најчесто се јавуваат епилепсија, психијатриски и генетски пореметувања, проблеми со спиењето, варењето и имунитетот.
Резултатите на одделни истражувања покажуваат значително поголема зачестеност на алергиски и автоимуни заболувања кај лицата со аутизам.
Кај нив е значително зголемен ризикот од астма, алергиски ринитис, атописки дерматитис, уртикарии, дијабетес тип 1 и Кронова болест. Кога станува збор за пореметувања на спиењето ваков проблем имаат помеѓу 44 и 83 отсто од децата со аутизам. Кај нив најчесто се јавува инсомнија, и постојат тешкотии при заспивањето и одржувањето на сонот.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Мајка и дете“.
Стручњаците уште посериозно ги предупредуваат родителите дека мораат да им го ограничат времето што го поминуваат со таквите апарати
Истражувањата потврдиле дека многу процеси во дигестивниот тракт се активираат само кога џвакаме.
Обемните проучувања покажале дека не постои директна врска помеѓу консумирањето на сите заситени масти и срцевите заболувања.
Со оваа мешавина ќе добиете вистинска инјекција за будење на организмот и помош во борбата против стресот.
Идеална температура за чоколадото се смета онаа меѓу 15 и 20 степени Целзиусови.